Nextgene.nl steunt sea-turtle conservancy
Elvin de Regt, oprichter Nextgene.nl

10 mei 2020

Nextgene.nl bestaat nu twee jaar en we vonden het tijd om een goed doel te steunen en promoten via de website. We hebben gekozen voor de ‘sea-turtle conservancy’, een organisatie die zich al sinds 1959 inzet voor de bescherming van zeeschildpadden in de Amerika’s.

Het is waarschijnlijk de meest vertrouwde en effectieve organisatie voor dit doel. Het gaat, zoals geldt voor veel flora en fauna, slecht met de zeeschildpad. Zonder hulp zouden ze mogelijk al uitgestorven zijn.

In een grijs verleden, tijdens zijn studie, reisde Elvin de Regt, de oprichter van Nextgene.nl over de hele wereld. Eens op ontdekkingsreis, dan voor spirituele groei en dan weer voor studie en stage. Hij volgde de opleiding ‘Bachelor of Water Management’ aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Zijn eerste stage bracht hem in Costa Rica waar hij onderzoek ging doen in een project ter bescherming van zeeschildpadden, ‘La Tortuga Feliz’ genaamd.

Sea-turtle Conservancy Costa Rica

Dit project ligt aan de Caribische (west) kant van Costa Rica, in een prachtig natuurgebied met rivieren, oerwoud, apen, luiaards, krokodillen (4m!), strand, zee, en dus zeeschildpadden. Schildpadden die hier geboren zijn reizen vaan duizenden kilometers om hier hun eieren te leggen. Omdat deze eieren worden gezien als afrodisiacum leveren ze veel geld op. Zodra de schildpad haar eitjes had gelegd, groeven stropers ze meteen op, en doodden daarbij vaak ook de moeder-schildpad (die zo groot kan worden als een kleine auto).

Projecten als “La Tortuga Feliz” zijn onmisbaar om te zorgen dat de zeeschildpad niet uitsterft. Ook vervullen ze een belangrijke functie in de ontwikkeling van de regio waar de schildpadden(eieren) gestroopt werden. Er wordt wat kleinschalige infrastructuur aangelegd, een medische post en een schooltje gebouwd en een boottaxi om de kinderen van- en naar school te brengen.

De stropers zijn meestal lokale mannen, die zich uit armoede genoodzaakt zagen dit te gaan doen. Zij bezitten een schat aan kennis over de flora en fauna van de omgeving, zeker de schildpadden. Zij worden vaak door het project aangenomen en veranderen dan vaak in de meest fanatieke beschermers van de schildpadden!

Ook nu worden de eieren weggehaald nadat de moeder ze in het zand begraven heeft, alleen worden ze nu naar een beschermde plek gebracht, waar ze in alle rust kunnen uitkomen. Deze plek wordt 24/7 bewaakt door vrijwilligers.

Mocht u geïnspireerd zijn door deze post, kunt u een donatie aan de sea-turtle conservancy overwegen. Of u trekt de stoute schoenen aan en vertrekt zelf als vrijwilliger naar Costa Rica! In ieder geval bent u verzekerd dat een deel van uw uitgaven wordt gebruikt voor het beschermen van de met uitsterven bedreigde zeeschildpadden.

Doneren

Dit is het project waar ik zelf ooit stage liep:

LA TORTUGA FELiZ

Translate »